Als triagist ben je het eerste aanspreekpunt als een patiënt belt met de huisartsenpost. Je maakt de eerste inschatting over hoeveel spoed er achter een gezondheidsklacht van een patiënt zit. Hoe? Door veel vragen te stellen. Zo krijg je een goed beeld van de ernst van de klacht en kun je bepalen hoe de patiënt het best geholpen kan worden. “Wij hebben als triagist veel verantwoordelijkheid. Dat is best bijzonder in de zorg.”, vertelt Nelab Hakimi-Azizi.
Nelab (36) werkt sinds 2008 als triagist bij Huisartsenposten De LIMES op locatie Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. “Tijdens een dienst zitten we met zo’n 10 triagisten in het callcenter. We worden gebeld door mensen die buiten kantooruren met spoed een huisarts nodig hebben. Er is ook een regiearts (huisarts) aanwezig waar we met al onze vragen terecht kunnen. De regiearts is ook degene die al onze gesprekken volgt en beoordeelt. Het is heel fijn om af en toe even te kunnen sparren met collega-triagisten of de arts.”
“De zorg heeft mij altijd aangetrokken.” zegt Nelab. “Het is heel bijzonder hoe het menselijk lichaam werkt. Ik ben echt op zoek gegaan naar een baan in de zorg die goed te combineren is met mijn gezinsleven.” Als triagist draait Nelab avond-, nacht-, of weekenddiensten. Ze werkt 20 uur per week. “Als mijn dienst erop zit, sluit ik echt af. Ik hoef nooit iets af te maken thuis. Dat geeft mij veel rust. Het is fijn dat ik veel thuis kan zijn voor mijn 4 kinderen. Bovendien verdien ik ook best leuk door de onregelmatigheidstoeslagen.”
Het werk van een triagist blijft iedere keer weer spannend. Nelab: “Je weet nooit hoe een gesprek gaat lopen. Als een patiënt belt, luister ik goed wat de situatie is. Hoe is de ademhaling, is het veilig? Wanneer het veilig is, vraag ik verder hoe ik de patiënt kan helpen.” Nelab was ook aan het werk tijdens de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen a/d Rijn in 2011. “Tijdens een crisissituatie lijkt het soms een chaos, maar toch werken we dan heel nauw met elkaar samen en vormen we een hecht team.”
Een fijne werksfeer is belangrijk voor Nelab. “Ik ben zelf altijd positief en ga makkelijk met mensen om. Ik vind het ook leuk om samen te werken met veel verschillende collega’s in verschillende leeftijden, die variëren van ongeveer 23 tot en met 64 jaar. Je leert ook veel van elkaar en van situaties van anderen. En tijdens een dienst is er altijd wel even tijd voor een gezellig praatje met elkaar. Dat vind ik ook belangrijk. Je werk kan inhoudelijk leuk zijn, maar fijne collega’s is ook mooi meegenomen.”