Zorgcoördinatie, een hot topic in de Nederlandse gezondheidszorg! Het draait allemaal om het optimaliseren van zorgprocessen, zodat patiënten sneller en efficiënter de juiste zorg ontvangen. Maar wat houdt dit precies in? Laten we duiken in een levendig gesprek met Corrie Vellema, Manager Leiderdorp, die ons meeneemt door de complexe wereld van zorgcoördinatie.
Corrie opent het gesprek met een pakkende observatie: “De huidige manier van zorg verlenen is simpelweg niet meer vol te houden, vooral niet met de aanstormende driedubbele vergrijzing. We moeten slimmer gaan werken, anders dreigt er chaos.” En dat is waar zorgcoördinatie om draait: het slim organiseren van zorg, zodat de patiënt niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd, maar direct op de juiste plek belandt. Hierdoor wordt de zorgverlener ook niet belast met patiënten die niet voor hem of haar bedoeld zijn.
Een patiënt moet nu drie nummers kennen om hulp te krijgen: 1-1-2, de vertrouwde huisarts en de Huisartsenpost. Een systeem dat voor velen als vanzelfsprekend wordt beschouwd. wel op het hart dat 80% van de zorgvragen al op de juiste plek terechtkomt. Maar de echte winst én uitdaging ligt in die overige 20%, waar nog ruimte is voor verbetering. Hoe gaan we die zorg op de juiste plek krijgen? Dat is de vraag die ons drijft, die ons uitdaagt om te innoveren en te evolueren. Het is tijd om te streven naar een systeem waarin elke patiënt de zorg krijgt die ze verdienen, op het moment dat ze het nodig hebben.
Een voorbeeld? Een illustratief voorbeeld van effectieve zorgcoördinatie is het regionale overleg binnen de acute zorg, van waaruit een initiatief voortkwam bij GGZ Rivierduinen. Hier werd een speciale telefoonlijn opgezet voor patiënten die al in behandeling zijn bij Rivierduinen en voor wie een behandelplan bestaat. Dankzij deze telefoonlijn worden patiënten veel sneller naar de juiste hulpverlener geleid. Voorheen werden deze telefoontjes afgehandeld door de Huisartsenpost, zonder de mogelijkheid om patiënten door te verwijzen naar GGZ Rivierduinen. Deze georganiseerde aanpak illustreert niet alleen de verbetering van de organisatie, maar onderstreept ook het belang van preventie. ‘We moeten niet alleen zieken behandelen, maar ook gezondheid bevorderen,’ benadrukt Corrie. Het bevorderen van gezondheid vereist een culturele verandering, maar is essentieel voor een duurzaam zorgsysteem.
Zijn we klaar voor zorgcoördinatie? De focus is heel erg gericht op de inzet van de juiste zorgverlener, waarbij tevens een belangrijke rol is weggelegd voor preventie. Een essentieel onderdeel van het IZA-akkoord, dat zich richt op gezondheid in plaats van ziekte. Momenteel is de zorg gericht op ziekte, met wet- en regelgeving die daarop is afgestemd. Het doel is om de prikkel te veranderen, zodat er beloond wordt voor het gezond houden van mensen. Dit vereist inzet van alle betrokken partijen, inclusief de burger zelf.
En laten we niet vergeten dat zorgcoördinatie een teaminspanning is. “We moeten elkaars expertise waarderen en samenwerken als een goed geoliede machine,” zegt Corrie met een glimlach. “Alleen zo kunnen we de uitdagingen van de gezondheidszorg aan.”
Een schitterend voorbeeld van zorgcoördinatie is ReBOZ. Dit regionale samenwerkingsverband van verschillende VVT-organisaties biedt acute en ongeplande thuiszorg, waardoor in sommige gevallen zelfs de tussenkomst van een huisarts overbodig wordt. Bijvoorbeeld, wanneer een patiënt ’s nachts thuis valt en na triage een ernstige blessure kan worden uitgesloten, springt ReBOZ direct in om passende zorg te verlenen.
Om de groeiende zorgvraag te verminderen, is het belangrijk dat huisartsen patiënten aanmoedigen tot meer zelfzorg. De MIND -applicatie (Moet ik naar de dokter) biedt een effectieve oplossing. Door zelftriage kunnen patiënten snel bepalen of een bezoek aan de huisarts nodig is. Integratie van MIND op de praktijkwebsite maakt deze bron van gezondheidsadvies gemakkelijk toegankelijk. Dit vermindert de druk op de praktijk en zorgt ervoor dat zorg effectiever wordt geboden aan degenen die het nodig hebben. Interesse in de applicatie op jouw website? Neem contact op via pbzzhavpngvr@ucqryvzrf.ay.
In een notendop: zorgcoördinatie is de sleutel tot een efficiëntere, effectievere en fijnere toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg!