Vandaag lopen we een dag je mee met Niels Ponssen, medisch student.
6.30 uur:
Het is vrijdagochtend half zeven als de telefoon van Niels Ponssen subtiel laat weten dat de dag begint. Na twee keer snoozen slaat de 22-jarige medisch student zijn dekbed weg. “Geen slechte
score”, mompelt hij. In de zeven andere verblijven komen huisgenoten eveneens aarzelend in beweging. Het pand aan de Hooigracht ontwaakt massaal onder een Leidse licht bewolkte hemel.
6.50 uur:
Niels zit even later aan een serieus havermoutontbijt met koffie. Zijn zeven medestudenten maken op de achtergrond hun eigen samenstelling van dit voedzame begin; havermout-smoothies, havermoutpap, met water, met melk, met banaan etc..
7.15 uur:
De medisch student springt op zijn stalen ros en begeeft zich naar de Morsweg alwaar reeds drie havermouteters staan te wachten op het erf van Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord dat dit jaar haar 150-jarig bestaan viert. Dan arriveren ook de andere huisgenoten en is de bemanning compleet. Na een warming-up en een gedisciplineerde tewaterlating van de boot klinkt het vragend: “Slagklaar maken?”. De studenten gaan in de ‘inpikhouding’ zitten met de bladen plat op het water. Het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een team van studenten dat afspraken met elkaar heeft. Er wordt 8 keer per week getraind. Men ligt voor 23.30 uur op bed. Er wordt gezond gegeten en alcohol wordt niet gebruikt. Het is dan ook niet voor niets dat dit team,
waar Niels deel van uitmaakt, in het op één na hoogste level roeit. Het beeld van ‘de student’ dient acuut te worden bijgesteld. “Af”, klinkt het luid bij de kade en de boot vertrekt met zijn bemanning richting Leidschendam om na 20 kilometer ploeteren, de dag elders te vervolgen.
10.00 uur:
Gedoucht en wel verschijnt Niels in het LUMC om te werken aan een onderzoek-/wetenschapsstage (onderdeel van de master Geneeskunde). Het onderzoek betreft een nieuwe manier om het risico op hart en vaatziekten bij potentiële patiënten te onderzoeken en in kaart te brengen. Dit bestaat uit een box met instrumenten zoals een weegschaal en een polshorloge dat veel informatie en data over de patiënt verzamelt. Het uitgeven van deze boxen vraagt een logistiek proces en de te verkrijgen informatie moet verwerkt worden. Een kleine deelvraag van Niels in dit onderzoek is of de patiënt na dit onderzoek, meer of minder consulten bij de huisarts aflegt. “Huisartsen willen natuurlijk weten of het uitgeven van een box, hen niet meer werk oplevert”, zegt de aankomend arts himself. Vandaag belt hij patiënten met het verzoek om de vragenlijst in te vullen. Daarnaast loopt hij de statistieken in het programma door. Bij vertrek is het inmiddels 16.00 uur.
16.45 uur:
De in Dordrecht geboren en getogen Niels bevindt zich op route 32 in het Alrijne ziekenhuis te Leiderdorp. De medisch student is op weg naar zijn werk als triagist op het callcenter van HP De LIMES. Wat later staat hij, met op zijn hoofd een koptelefoon en op zijn bureau een banaan (van fruit op het werk) de zorgvragers te woord. “Wat kan ik voor u doen?”, aandachtig luistert
Niels en typt de informatie in Topicus. “Ik schrijf even mee dus daarom is het soms even stil”, legt hij uit. Op de achtergrond waakt een regiearts over het team en kijkt op verzoek van Niels een keer mee bij een patiënt met vage klachten. Er gaat een spoedlijn. Niel’s toeziend oog, kijkt onder het triëren of deze door een collega wordt opgenomen. En dat gebeurt. Niels eindigt zijn gesprek met een korte samenvatting van de triage en vraagt of de patiënt zo is gerustgesteld. Inmiddels is het over zessen en krijgt hij toestemming om te gaan eten in het restaurant.
18.10 uur:
“Ha spaghetti carbonara”, constateert Niels enthousiast en vervolgt: “…dat is lekker hier”. Onder het eten wordt de wetenschapsstage nog kort toegelicht en vertelt Niels over zijn broer die ook huisarts is en geroeid heeft bij de concurrent in Leiden. Hij vertelt over de studie van zijn zus en over beide ouders die hun arbeidzame leven hebben doorgebracht in de gezondheidszorg.
22.00 uur:
De dienst bij HP De LIMES zit erop. Op de fiets vertrekt Niels, met een voldaan gevoel weer naar de Hooigracht. Het werk als triagist vindt hij leuk en geeft voldoening. Nog even chillen en dan is het …
22.30 uur:
Alle lichten zijn gedoofd. Afspraak is afspraak. Morgen roept er weer een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen. We wensen Niels veel succes.